We zijn eerst om 8.00 uur gaan ontbijten in het camping restaurant. Je hoeft hier helemaal niet voor te betalen (wel een fooi op de tafel achterlaten uiteraard). Iets na 9.00 uur waren we bij het Pima Air & Space Museum. We kregen met onze ANWB-kaart korting op de entree. Het is een enorm museum met honderden voornamelijk gevechtsvliegtuigen. Een aantal staat binnen in hangars, maar er staan er ook heel veel buiten.

Met een trammetje waarvoor je apart moet betalen kun je gedurende vijf kwartier een tour over het terrein maken. Op aanraden van een Nederlander die hier al voor de vijfde keer was, kopen we kaartjes voor de tramtour. Deze vertrok om 10.00 uur. Tot die tijd hebben we ons binnen vergaapt aan alle soorten vliegtuigen. Je ziet vliegtuigen die in films gebruikt zijn, de Bumble Bee (het allerkleinste vliegtuigje), helicopters, een vluchtsimulator, straaljagers, etcetera.

Buiten staat een aantal vliegtuigen waarin de Amerikaanse president is vervoerd, een vliegtuig dat door de NASA is gebruikt, helicopters, etc. De man die de tram bestuurt vertelt over elk vliegtuig wat voor type het is en waar het vliegtuig voor gebruikt is. Hij heeft vroeger, voordat hij met pensioen ging, zelf gevechtsvliegtuigen en ook burgervliegtuigen gevlogen. In het museum werken heel veel gepensioneerde piloten.

Buiten vindt je in een hangar het 390th memorial museum. Daarin zie je allemaal foto’s van vliegtuigbemanningen die in WOII bombardementen in Duitsland, maar ook voedseldroppings in Nederland hebben uitgevoerd. In een vitrine hangen tekeningen van kinderen die de Amerikanen daarvoor bedanken. Het is heel indrukwekkend.

Er is ook een hangar waarin allemaal informatie over de ruimtevluchten naar de maan en mars te zien zijn. En een kleine splinter maansteen. Te klein om op de foto te zetten.

Nadat we hier zo’n drie uur hebben rondgelopen gaan we in de camper lunchen en daarna rijden we naar San Xavier Del Bac Mission. Deze kerk ligt in het indianenreservaat van de Tohono O’ohodham-stam. Zij wonen hier al heel lang en noemen het Wa’k (= bac) wat “plaats waar het water verschijnt” betekent, omdat de Santa Cruz rivier hier boven de grond komt. De kerk is gebouwd in de jaren 1783-1797. Het interieur is rijk versierd met kleurige schilderingen en beeldhouwwerken in Spaanse Native American stijl.

Als we weer buiten komen is het aan het onweren en niet lang daarna begint het hard te regenen. We zitten dan net weer in de camper en rijden naar een winkelcentrum niet ver daar vandaan. Bij JC Penny kopen we wat t-shirts in de uitverkoop en daarna gaan we terug naar de Lazydays RV Campground. Na het inchecken doen we voor het eerst de was. Terwijl we wachten tot de was droog uit de droger komt, nemen we in de bar een drankje (Wim nam een lokaal gebrouwen biertje en ik nam een heerlijke marguerita) en maakten we weer eens een praatje met Neville. Hij bood ons vervolgens een tweede drankje aan. We kregen ook nog taco chips met een heerlijke eigengemaakte salsa.

De foto’s van vandaag staan hier.