We hebben de wekker om 6.30 uur gezet. We willen namelijk met de ranger een trail gaan lopen om 8.00 uur vanaf het visitor center. Het was weer heerlijk rustig vannacht. Er waren twee trails die je kon lopen met de ranger en het is dan de bedoeling dat je meehelpt “trash” langs de route op te ruimen. Nou ja, dat doen we dan maar. We dachten dat we vanaf de North Rim zouden vertrekken en stonden daar te wachten op de ranger. Toen bleek dat het vanaf het eerste uitkijkpunt aan de South Rim was: de Tunnel Overlook. We zijn toen achter de ranger aan daar naartoe gereden. We deden onze handschoenen aan (die we in het visitor center hadden gekregen), namen een vuilniszak in ontvangst en daalden af in de canyon.

Het bleek wel mee te vallen wat er aan troep door toeristen is achtergelaten. Je mag alleen met een georganiseerde tour mee de canyon in. Ze doen dat altijd in het weekend. Het is nu vrijdag. Het schoonmaken gebeurt eens in de twee maanden ongeveer. Jeremy, de ranger, vertelt een hele hoop over het gebied en zijn eigen achtergrond. Hij is nog jong, 23 jaar oud. Zijn vader is een Navajo indiaan en zijn moeder is van Spaanse afkomst. Maar ze spreken Engels thuis en hij beheerst de twee talen van zijn (voor)ouders nog niet, die is hij wel aan het leren. Hij is toen hij 14 jaar oud was vijf weken in Nederland geweest bij familie en vond het daar erg leuk.

Onderweg laat hij ons op een aantal plaatsen rotstekeningen zien van verschillende indianenstammen: Navajo, Hopi, Pueblo en Basketmaker.

Daarna klimmen we weer terug omhoog. We hebben gezamenlijk een hele volle vuilniszak met afval opgehaald. Wij bedanken Jeremy voor alle interessante informatie die hij ons heeft gegeven en hij bedankt ons voor onze hulp bij het schoonmaken van de canyon. Onderweg had hij ook nog foto’s van ons genomen die op een poster geplaatst zouden worden.

Vervolgens rijden we via een schitterende route naar Monument Valley. We willen daar op de Goulding campground gaan staan, zes mijl buiten het park. Helaas zijn er geen plaatsen meer vrij als we daar rond 15.00 uur aankomen. We zijn toen maar het nationale park ingereden en moesten daarvoor $ 5 per persoon betalen (onze nationale parken pas is hier niet geldig).

Naast het View Hotel waar Paul en Winnie binnenkort naar toe gaan, is het visitor center en heb je een geweldig uitzicht over de “Buttes” en de “Mittens” van Monument Valley. De zon staat er ook perfect voor zo laat in de middag.

We maken wat foto’s en filmpjes en rijden er dan via de noordkant weer uit via Mexican Hat. Het plaatsje wordt zo genoemd vanwege de grote rots van zandsteen die de vorm heeft van een sombrero.

Na Mexican Hat rijden we naar Bluff waar we op de Cottonwood RV Park & Campground gaan staan. Dit blijkt geen verkeerde keus te zijn. Hij ligt prachtig omringd door bergen en heeft een goede wifi verbinding

De foto’s van vandaag staan hier.